Evropska vas

Projekt je zasnovan na osnovni ideji spoznavati države Evropske unije, njihove kulturne, etnične, zgodovinske, geografske posebnosti. Spoznavanje razlik, drugačnosti vodi k razumevanju in strpnosti. Hkrati zavedanje o raznolikostih krepi tudi zavest in ponos na vrednosti ter vrednote lastne kulture, naroda, domovine.

Šolsko leto 2020/21

V šolskem letu 2020/21 je po letu premora OŠ Frana Roša ponovno sodelovala v projektu Evropska vas. Država, ki smo jo letos izbrali, je Anglija.Vsem učencem šole je bil predstavljen promocijski PPT, s katerim smo jih seznanili o izbrani državi ter o njej spoznali in odkrili zanimive, nenavadne stvari in dejstva. To pa je bil le uvod v vso pestro dogajanje, ki se je v aprilu in začetku maja odvijalo na naši šoli. V vseh oddelkih so ob mentorstvu učiteljev nastajali izjemni izdelki, ki sedaj krasijo razstavo na glavnem hodniku šole. Posebej izstopajo velika rdeča govorilnica, rumena podmornica in pisano poslikani dežniki. Nikakor pa mimoidoči ne morejo spregledati nogometnih dresov najbolj znanih angleških klubov, čudovito izdelanih kron, papirnatih skodelic čajev, telebajskov, družine pujse Pepe, Mr. Beana, čudovitih grafik, ki ponazarjajo vse najpomembnejše turistične točke Londona, izjemnih risb angleškega podeželja, skodelic čajev, in še in še … Plesalke naše šole so pripravile izvirno plesno točko in postale neustrašne članice skupine Spice girls, pri gospodinjstvu pa so se učenci preizkusili v kulinaričnih spretnostih in pripravili ter z veseljem snedli Eton Mess. V času glavnega odmora je po hodnikih odmevala angleška glasba, ki je poskrbela, da smo zaplesali tudi učitelji.

Nastal je tudi videoposnetek, ki povzema vso dogajanje in bo del velikega kolaža ob letošnjem zaključku projekta, ki pa, žal, ne bo potekal v živo, ampak preko spleta. Namen in cilj projekta, ki je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropi ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete novih izzivov, je bil tudi v letošnjem letu dosežen in z veseljem lahko rečemo, da se že veselimo prihodnjega leta in novih izzivov.

Nataša Čupeljić,
koordinatorica projekta

 

(Skupno 465 obiskov, današnjih obiskov 1)