TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) se je uveljavil kot vseslovenska prireditev, ki povezuje raznovrstne izvajalce izobraževanja in učenja ter udeležence vseh generacij, s tem pa omogoča uveljavljanje koncepta in prakse vseživljenjskega učenja v naši družbi.

Poslanstvo TVU je promovirati pomen, vlogo ter možnosti učenja in izobraževanja v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih človek prevzema – kot posameznik, član družine, delovnega kolektiva in drugih skupnosti.

TEDNI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA (TVU), šolsko leto 2020/21

Tedni vseživljenjskega učenja so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt deluje pod vodstvom Andragoškega centra Slovenije. S projektom opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema.

V projektu naša šola sodeluje tretje leto. Letos so učenci od 1. do 9. razreda sodelovali pri različnih dogodkih:

Družina – moje varno zavetje (6. 10. 2020)
V tednu otroka smo se z našimi najmlajšimi otroki pogovarjali in ustvarjali na temo družine. V sklopu tega smo spregovorili tudi o raznolikosti in več tipih družin. Učenci so svoje izdelke razstavili in z njimi okrasili šolski hodnik.

Potopis (8. 10. 2020)
Devetošolka je pripravila potopisno predavanje o ZDA. Potopisno predavanje je bilo izjemno pestro, zanimivo in poučno.

Verzi v nemškem jeziku (21. 9. 2020) 
Zaradi prekratkega termina in ostalih obveznosti, v katere so vpeti učenci, smo se namesto snemanja filma lotili pisanja z roko. Da pa stvar ne bi bila preveč enostavna, smo se lotili verzov o prijateljstvu, in sicer v nemškem jeziku.

Naredim si svojo lutko (28.–30. 9. 2020)
Lutka je izredno dober medij, sredstvo za komunikacijo, ki posamezniku lahko pomaga pri premagovanju različnih težav. Z otroki smo izdelali lutko iz alufolije, izdelke pa predstavili na razstavi, ki krasi šolski hodnik.

Debata (19. 9. 2020)
Letošnje debatno tekmovanje je bilo prežeto z aktualno tematiko. Naši učenci so debatirali na debatno trditev: Šolanje na daljavo je bolj efektivno kot normalen pouk v šoli. Učenci so predstavili obe plati medalje. Bolj prepričljivi so bili učenci, ki so zagovarjali delo v šoli.

Nataša Čupeljić,
vodja projekta na šoli

ŠOLSKO LETO 2017/18

Naša šola je v šolskem letu 2017/18 sodelovala že drugo leto zapored z naslednjimi dogodki:

  • POHOD NA GRMADO, 12. 5. 2018

Ker se zavedamo, da je zdrav duh v zdravem telesu in ker podpiramo pohodništvo ter pristen stik z naravo, smo se letos odločili, da obujemo pohodne čevlje in se odpravimo na bližnjo Grmado. Pohod je bil v smeri: Vipota- Tovsti vrh- Pečovniška koča na Grmadi, nanj pa so se uspešno podali naši pohodniki in njihovi starši. (učenci 1.–5. razreda).
Kot pričakovano, smo imeli v nahrbtniku, poleg nujnih stvari, veliko dobre volje.

  • DEBATA, 14. 5. 2018

Letošnje debatno tekmovanje je bilo ekološko obarvano. Devetošolci so predstavili in raziskali problematiko velikih križark in kako le-te vplivajo na okolje. Seveda so predstavili obe plati medalje, eni so govorili križarkam v prid, spet drugi, proti. Videli in odločili smo, kdo je bil bolj prepričljiv.

  • POTOPIS, FILIPINI, 15. 5. 2018

Devetošolka je pripravila potopisno predavanje, in sicer smo skozi njeno predstavitev doživeli Filipine. Pričakovali smo pestro in zanimivo predavanje, kar je tudi uresničila in marsikoga prepričala ter navdušila za obisk te eksotične otoške države. Potopis je tudi v letnem načrtu pri pouku slovenščine, zato je bilo še toliko bolje, saj smo poleg teorije izkusili tudi prakso.

  • RAZSTAVA, STAVBE MESTA CELJE, 18. 5. 2018

Letos se vse vrti okoli kulturne dediščine, zato na naši šoli nismo izjeme. Učenci šestih, sedmih in osmih razredov so ustvarili čudovite zrcalne poslikave stavb v Celju. Razstava bo krasila hodnik naše šole vse do konca šolskega leta.

  • SVETOVNI DAN ČEBEL, 21. 5. 2018

Slovenci smo čebelarski narod. Tega se zelo dobro zavedamo, zato smo jim ob svetovnem dnevu čebel posvetili kar nekaj časa. Naši drugošolci so spoznali marsikaj zanimivega o tej živalski vrsti, povedali so, zakaj so koristne in kaj ogroža njihov obstoj. Nastale so lepe panjske končnice in risbice o čebelicah.

V sklopu teh dogodkov smo pripravljali razstave, medpredmetno sodelovali in širili svoja obzorja … skupno vsem dogodkom pa je pomembnost učenja, sploh na zabaven in drugačen način, zato se že veselimo kaj nas čaka v naslednjem šolskem letu.

Nataša Čupeljić, vodja projekta TVU na OŠ Frana Roša

ŠOLSKO LETO 2016/17

V letu 2016/17 je Osnovna šola Frana Roša v projektu sodelovala prvič. Pripravili smo šest različnih dogodkov, v katerih so sodelovali učenci 1. razreda ter celotno 3. VIO. Sodelovanje je bilo pestro in zanimivo, zato se že veselimo dela v prihajajočem šolskem letu.

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)