Varno na internetu med epidemijo koronavirusa

POVZETO IZ SPLETNE STRANI: SAFE.SI

Slovenija se je znašla v primežu epidemije koronavirusa. Vrtci, šole in fakultete so zaprti, otroci in najstniki so ostali doma. Zaradi preprečevanja širjenja okužb je treba nepotrebno druženje prekiniti. Za otroke in najstnike je to zelo težko obdobje, saj so vajeni dnevnega druženja z vrstniki. Aplikacije za sporočanje in družabna omrežja omogočajo alternativo druženju v živo. Uporabo spletnih komunikacijskih orodij so v minulih dnevih priporočili tudi nekateri politiki. Do neke mere lahko družabna omrežja nadomestijo druženje, vendar pa je treba biti pri tem pozoren na nekatera tveganja in pasti.

Preverite tveganja in nevarnosti druženja na spletu


Premislite, preden verjamete čisto vsaki objavi o koronavirusu

Slovenija je pod ukrepi, ki jih je treba izvajati zaradi preprečevanja oz. upočasnjevanja širjenja koronavirusa in bolezni COVID-19. Veliko uporabnih informacij lahko dobimo na spletu in na družabnih omrežjih. Žal je, predvsem na družabnih omrežjih in v komentarjih pod članki, veliko netočnih ali namensko zavajajočih informacij. Zato moramo dobro premisliti, ali neki objavi res lahko zaupamo.

Na internetu lahko kdorkoli objavi skoraj karkoli. V času izrednih dogodkov, kot je epidemija koronavirusa, se na internetu, predvsem na družabnih omrežjih, pojavljajo številne zavajajoče ali neresnične informacije.

Preverite, kako presoditi, ali je informacija resnična ali ne


Da vam ne bo dolgčas, ko ste doma #ostanidoma #nidolgčas

V času, ko moramo biti zaradi ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusa doma in je naše druženje v živo omejeno le na najožje družinske člane, je pomembno, da znamo prosti čas čim bolje izkoristiti. Na Safe.si smo pripravili izbor spletnih strani, na katerih se lahko kratkočasimo, izvemo kaj zanimivega, zabavamo ali celo morebiti kaj naučimo.

Safe.si
Na Safe.si imamo veliko zanimivih videov in drugih gradiv, s katerimi si lahko vaši otroci krajšajo čas:

Filmi, risanke, tv oddaje in drugi zanimivi videi

Informacije in novice
    • Časopis – spletni časopis za otroke
    • Bansi – spletna stran RTV Slovenija za otroke
    • Infodrom – spletna stran oddaje za najstnike

Obiščite  spletno stran safe.si, kjer boste našli vse te in še druge uporabne povezave (posnetki gledaliških povezav, virtualni sprehodi po muzejih ipd.). Seznam bomo še dopolnjevali, tako da vabimo, da nas večkrat obiščete.

Seznam koristnih, zabavnih in varnih spletnih strani

 

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)