Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.

Na naši šoli dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane skozi celo leto in le ob mednarodnem dnevu. Smo se pa posebej potrudili in z devetošolci, ki obiskujejo izbirni predmet Načini prehranjevanja, izdelali plakate, s katerimi smo popestrili jedilnico.

Kuharsko tekmovanje za Zlato kuhalnico

Naša šola je letos ponovno sodelovala na regijskem kuharskem tekmovanju za Zlato kuhalnico. Letošnjo ekipo so sestavljali osmošolci Ana Černoša, Zala Franković, Anastasija Iličić in Maks Mlakar. Kuhalnice so pod vodstvom mentorice Maja Grenko vrteli na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje. Odrezali so se odlično, saj so prejeli zlato priznanje. Čestitamo jim za dosežek!

In če vas zanima, kaj so skuhali? Za glavno jed so pripravili primorsko mineštro z na maslu popečenimi kruhovimi kockami in porovimi kalčki. Za sladico so pripravili slastne gratinirane pirine palačinke, nadevane s skuto in pregreto smetano ter karameliziranimi slivami. Za osvežitev pa so dodali še hladen napitek iz šipka, sirupa iz vrtnic in z malinovcem.

Za naše kuharje bomo ponovno stiskali pesti 14. novembra, ko jih čaka državno tekmovanje v Novi Gorici.

IMG_20230925_214502

Picture 1 of 9

1. športni dan

Dragi učenci,

naš prvi športni dan bo v znamenju svežega zraka, narave in pohodništva! Veselimo se, da bomo skupaj preživeli aktiven dan v naravi. Tukaj so informacije za vsak razred:

 1.ŠPORTNI DAN – 6. r., 21. 9. 2023

 1.ŠPORTNI DAN – 7. r., 21. 9. 2023

1.ŠPORTNI DAN – 8. r., 21. 9. 2023

1.ŠPORTNI DAN – 9. r., 21. 9. 2023

Ne pozabite na udobno obutev, vodo in dobro voljo. Se vidimo na pohodu!

Lep športni pozdrav!

 

Petošolci v Baški

Petošolci v Baški že veselo norijo in se učijo! Njihov razburljiv obisk v naravi je poln zabave in priložnosti za učenje. Oglejte si, kako naši junaki uživajo in se izobražujejo na tej nepozabni izkušnji v Baški. Fotografije iz vsakega dne so na voljo tukaj.

Evropski teden MOBILNOSTI

Začetek šolskega leta v Mestni občini Celje ne bi bil »ta pravi« brez nekaterih tradicionalnih septembrskih dogodkov. Mednje zagotovo sodi Evropski teden mobilnosti, ki bo letos potekal med 16. in 22. septembrom 2023, pa Pozdrav ptic miru (23. 9. v starem mestnem jedru) in zadnja leta tudi Dan slovenskega športa (ta bo letos v Celju potekal 23. 9. na Špici, pripravljen je v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije).

Kliknite na spodnjo sliko in si podrobneje preberite dopis ter program ETM.

Program ETM 2023